Ülkemizde taleplerin artışı sonucu 2013 yılında 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında bazı değişiklikler yapılmıştır. Yapılan değişiklikler sonucu kapsamı geliştirilen İşyeri hekimliğine olan ihtiyaç da aynı oranda artmıştır. İşyeri hekimi mesleğine olan talepte artmıştır. Diyarbakır işyeri hekimliği eğitimi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yetkilendirmesiyle verilebilmektedir. Bu eğitim Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) harici uzman hekim yetiştirme eğitimidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sınavı yapıldığı gibi yine aynı bakanlığın atamasıyla görev yeri ve yetkileri belirlenmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkisiyle sertifikaya hak kazanmış hekimler atandıkları işyerlerinde uluslararası standartlardaki kanun ve yönetmeliklere uyarak sağlık ve güvenliği arttırmakla mükelleftirler. İşyeri hekimi, işyerinde çalışanların sağlık kontrollerini yapmak ve işyerindeki sağlık görevlerinin yönetilmesinde görevlidir. Ayrıca işyeri hekimleri işyeri sağlık personeli, işyeri hemşiresi ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarıyla birlikte ortak çalışma halindedirler. Diyarbakır işyeri hekimliği eğitimi bakanlığın onayladığı eğitim koşullarına uygun ve 220 saattir. Kursumuz Diyarbakır ve çevre illerdeki işyeri hekimi uzmanı ihtiyaçlarını karşılamak için sizlere sunulmaktadır.
İşyeri hekimi olmak isteyen adaylar için ilk şart herhangi bir üniversitenin tıp fakültesinden 6 yıllık diplomaya sahip olmasıdır. Aday olarak başvuran doktorun hangi branşta olduğu önemli değildir ve alan koşulu yoktur. İşyeri hekimi olabilmenin bir diğer şartı ise bireyin bakanlığın yetki verdiği herhangi bir kurstan eğitim almasıdır. İlk koşulu sağlayan adaylarımız Diyarbakır işyeri hekimliği kursu için başvurabilmektedir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen 220 saatlik eğitimimiz 180 saati teorik ve 40 saati uygulamalı eğitim olarak sunulmaktadır. Kursumuzun teorik kısmının 90 saati uzaktan eğitim olarak yapılmaktadır. Geriye kalan 90 saati ise kursiyer ve eğitmenlerle beraber yüz yüze gerçekleştirilmektedir. 40 saatlik uygulamalı eğitim süreci ise staj tarzında, kursumuzun Diyarbakır da bulunan anlaşmalı olduğu işyerlerinde görülmektedir. Uygulamalı eğitim sonucu kursiyerlerimizin pratik bilgiler edinmesi ve tecrübe kazanmalarına olanak sağlanmaktadır.
Diyarbakır işyeri hekimliği kursu sonrası kursiyerler ÖSYM tarafından yapılan işyeri hekimliği sınavına katılma aşamasına gelmişlerdir. İşyeri Hekimliği sınavında adayların başarılı olabilmesi için belli bir puanın üzerinde almaları gerekmektedir. Bakanlık onaylı Diyarbakır işyeri hekimliği sertifikası almak için adayların 70 ve üzeri puan almaları yeterlidir.
Kursiyerlerimizin aldıkları eğitim sonrası işyeri hekimliği sınavından yeterli puanı aldıktan sonra hak kazandıkları işyeri hekimliği sertifikası için geçerlilik süresi 5 yıldır. Yani her işyeri hekimi 5 yılda bir sahip olduğu sertifikayı tekrardan yenilemelidir. Sertifika süresi dolan işyeri hekim uzmanları sertifika yeniliği için tekrardan sınava girmeli ve yeterli puanı almaya hak kazanmalıdır. Diyarbakır da bulunan işyeri hekimliği kursumuz sınava hazırlık sürecindeki işyeri hekimi uzmanlarımıza bilgi tazeleme konusunda yardımcı olup sertifika yenileme sürecinde de destek olmaya hazırdır.