Tokat Diğer Sağlık Personeli Eğitimi konusunda hemen hemen her şehirde kurslarla birlikte imkanlar sunulmaktadır. Diğer Sağlık Personeli Eğitimi almak için; çevre sağlığı teknisyeni, acil tıp teknisyeni, sağlık memuru ve hemşire diplomasına sahip olmak gerekmektedir. Bu kişiler eğitimini başarıyla tamamlamakta ve sertifikalarına sahip olabilmektedir. Tüm bunlarla birlikte sağlık birimi bulunduran herhangi bir işyerinde çalışabilmektedirler.
Diğer sağlık personellerine kanunlarda da yer verilmektedir. Şöyle ki; 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre diğer sağlık personeli, Ortak Sağlık ve Güvenlik birimlerinde veya İş Sağlığı Güvenliği kurul çalışmalarında iş güvenliği uzmanının ve işyeri hekiminin yanında çalışan kişilerdir. Diğer sağlık personelleri bu birimlerde yardımcı eleman olarak yer olmaktadır.
Akademimizde yeterli bilgiye sahip ve becerikli diğer sağlık personelleri yetiştirmek için titizlikle çalışmaktadır. Sitemizde eğitim programlarımız kapsamlı olarak sunulmaktadır. Bu sayede başvuru yapmadan önce eğitimler hakkında bilgi sahibi olunabilmektedir.
Tokat Diğer Sağlık Personeli Kursu, doğrudan Diğer Sağlık Personeli Eğitimini vermeyi amaçlamaktadır. Bu kurslar hem yüz yüze hem de uzaktan (online) eğitimler verebilmektedir. Bu durum kursa veya eğitim alacak kişinin tercihine göre değişiklik gösterebilmektedir. Kursa bağlı Genel Müdürlükler, eğitimi verecek görevliyi ve program içeriğini belirlemektedir. Program içeriği ise eğitim alacak kişilerin bilgilerinin eğitimini tamamlaması için ayrı bir titizlikle belirlenmektedir.
Program için en önemli nokta ise toplamda 90 saatten az olmamasıdır. Böylece eğitimin en sağlıklı şekilde verilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca uzaktan eğitim konusunda da teorik eğitimlerin en fazla yarısı uzaktan verilebilmektedir. Eğitimlerin 45 saatinin uzaktan, 45 saatinin ise yüz yüze verilmesi de seçenekler arasındadır.
Tokat İşyeri Hemşireliği Sertifikası almak için Diğer Sağlık Personeli Eğitimlerinin tamamını başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Eğitimlerin tamamlanmasının ardından herhangi bir kurumda veya işyerinde çalışmak için, eğitim alan kişilere sertifika verilmektedir. Eğitim sonunda Bakanlıkça Diğer Sağlık Personeli Sınavı yapılmaktadır. Bu sınava katılmak için adaylara 3 yıl süre tanınmaktadır. Adayların 3 yıl içerisinde bu sınava girmesi ve 100 üzerinden 70 puan alması gerekmektedir. Sınavda yüzde 70 başarılı olan kişiler ise eğitimini başarıyla tamamlamaktadır.
Sınavda başarısız olanlar için ise tekrar sınav hakkı sunulmaktadır. Bu hakkın da başarısız tamamlanması halinde adaylar yeniden eğitime katılmalıdır. Adaylara 3 yıl içinde toplam 2 sınav hakkı tanınmaktadır.
Sınavlardan başarılı olanlara verilen sertifika 5 yılda bir yenilenmesi gereken bir belgedir. Geçerliliğini her zaman korunması için 5 yılda bir yenilenmesine dikkat etmek gerekmektedir. Sertifikayı doğrudan almak için ise; İş Sağlığı ve Güvenliği veya İş Sağlığı programlarında lisansüstü eğitiminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bunun dışında ise Genel Müdürlüklere bağlı birimlerde 5 yıl kadar fiilen çalışmış olmak gerekmektedir.