İş yerinde fiziksel, kimyasal veya biyolojik unsurlar çalışanlara ve iş yeri bünyesindeki bulunan canlılara zarar verebilir. Bu zararların yaşanmasını önlemek iş güvenliği uzmanının görevidir.
İş güvenliği uzmanı, iş yerinde bulunan herhangi bir neden veya nedenlerden oluşabilecek olan tüm hastalıklar ve yaralanmaların yaşanmaması için alınması gereken tedbirlerden ve bu tedbirleri geliştirmekten sorumludur.
İş güvenliği uzmanlığı eğitimi, bakanlık tarafından belirlenen ve hazırlanan müfredata uygun bir şekilde teorik ve uygulama olarak iki bölümde verilir. İş güvenliği uzmanları tarafından verilen bu eğitimler, işyerlerinde sağlıklı ve güvenli ortam yaratmak, çalışanların yaşayabileceği iş kazalarını veya yaptıkları mesleklerden dolayı oluşabilecek olan mesleki hastalıkları azaltmak, çalışanların yasal haklarını ve sorumluluklarını bilmelerini sağlamak, meslekte karşılaşabilecekleri riskler ve tedbirleri bilgilendirmek amacını güder. Eğitimleri ve sınavları başarılı tamamladıktan sonra A, B veya C sınıfı sertifikalarınıza sahip olabilirsiniz.
İş sağlığı uzmanı olmak için öncelikle üniversitelerin belirli lisans programlarından mezun olunması gerekmektedir. Daha sonrasında ise bu alanda hizmet veren ruhsatlı kurumlardan gerekli eğitimleri ve sertifikaları alarak görev yapabilirler.
İş güvenliği uzmanlığı A, B ve C olmak üzere üç sınıfa ayrılır. A sınıfı en tehlikeli sınıf olarak adlandırılır. A sınıfı sertifikasına sahip olabilmek için B ve C sınıfı belgelerine sahip olmalı ve bu sınıflarda en az üç yıl görev yapmanız gerekir. Daha sonrasında uygulamalı eğitim alarak A sınıfı uzmanı olabilirsiniz. B sınıfı, az tehlikeli sınıftır. B sınıfı uzmanlığı, gerekli sınavlarda başarılı olan ve C sınıfı uzmanlık belgesi bulunan, en az üç yıl görev yaptığını belgeleyen ve mimar, mühendis ve teknik elemanlarına verilir.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı, az tehlikeli sınıf olarak adlandırılır. Uzmanlar az tehlikeli sınıfında yer alan iş yerlerinde çalışabilirler. Uzman, çalıştığı iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim verebilir, risk değerlendirmesi yapabilir. İş güvenliği eğitimi sertifikası 5 yıl geçerlidir ve 5 yılda bir yenilenmesi gerekir. C sınıfı sertifikası ise, üniversitelerin ilgili lisans bölümlerinden mezun olan (iş sağlığı ve güvenliği bölümü) ve iş sağlığı güvenliği sınavlarında başarı elde eden, mühendis, mimar veya teknik elemanlarına verilir. Bulunduğu iş yerinin güvenliğinden sorumlu olup, risk analizi yapar ve önlem alır.
İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılan eğitimler ve sonrasında yapılan sınavlara katılabilirsiniz. Bu sınavlar sonunca başarı elde ettiğiniz de iş sağlığı güvenliği sertifikasını almaya hak kazanırsınız.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi Kayıt Evrakları
Eğitime kayıt olabilmeniz için kimlik fotokopiniz. diplomanız veya geçici mezun belgeniz ve eğitim başvuru dilekçeniz olmalıdır.